Online Eğitim için Olmazsa Olmazlarınız Nelerdir?
15 Aralık 2021Ülkemiz ve tüm dünya 2019 yılından beri covid-19 adı verilen bir salgınla boğuşuyor. Bu salgının getirdiği pandemi süreci de hayatımızda birçok şeyi değiştirmiş durumda. Birçok insan pandemi sürecinde evinden çıkmamaya özen göstererek işlerini evden halletmeye başladı. İnsanlar evden çalışmaya ve zamanlarını evde geçirmeye başladı. Bu dönemde internet alışverişi de artış gösterdi. İnsanların evde vakit geçirmek için yeni hobiler edinmesi gerekti. Bu dönemde öğrenciler ise okullara gitmeyerek evde online eğitim almaya başladı.
Online eğitim birçok öğrenci için yeni bir eğitim çeşidi olarak hayatımıza girdi. Öğrencilerin evlerinde bilgisayarların başından derse girdiği bu dönemde online eğitim hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladı. Türkiye’de ve tüm dünyada uygulanan bu eğitim modeli salgının seyrini de önemli ölçüde değiştirdi. Öğrenciler online eğitim sayesinde kalabalık sınıflardan uzak durarak salgının yayılmasını önledi.
Covid-19 salgını 2019 yılında Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayıldı. Salgının yayılması tüm dünyayı paniğe sürükledi ve daha fazla insana bulaşmasını önlemek için önlemler alındı. İnsanlardan evde durmaları, maske takmaları, ellerini sürekli dezenfekte etmeleri ve kalabalık ortamlardan uzak durmaları istendi. Bu süreçte birçok insan evden çalışmaya başladı. Şirketler de çalışanlarının sağlığı için evden çalışma sistemine geçti. Okullarda online eğitimin başlaması da salgının yayılmasını önlemek amacı ile başladı.
Covid-19 koronavirüs türü bir virüsün sebep olduğu viral bir hastalıktır. Grip ile benzer seyreder ancak bazı kişilerde ölüme kadar giden çok ağır sonuçlara neden olabilir. Solunum yolları ile yayılan bu hastalık aynı ortamda bulunan kişilere çok çabuk bulaşabilir. Nefes darlığı, öksürük, ateş, tat ve koku kaybı koronavirüsün belirtilerindendir. Bu virüs hava yolu ile yayıldığı için bir ortamda çok hızlı yayılmaktadır. Bu virüsten korunmak için kalabalık ortamlarda bulunmamak, insanlarla çok fazla yakın temas halinde olmamak, maske kullanmak ve elleri sık sık dezenfekte etmek gerekir. Gerekli kurallara uyarak hem kendiniz hem de çevrenizi korumanız mümkündür.
Covid-19’un etkilerinden korunmak için hayatımızda değiştirmemiz gereken birçok durum söz konusu olmuştur. Eğitim konusu da bunlardan bir tanesidir. Öğrencileri ve öğrenci ailelerini korumak için online eğitim sistemine geçilmiştir. Günümüzde pandeminin gevşetilmeye başlandığı şu günlerde online eğitim hala bazı kademelerde devam etmektedir.
Covid-19 ile Eğitim Sistemi Nasıl Değişti?
Covid-19 hayatımızın her alanını etkilediği gibi eğitim sistemini de büyük ölçüde etkiledi. Öğrencilerin yakın temastan ve kapalı alanlardan uzak durması için online eğitim sistemine geçildi. Online eğitim sistemi birçok kişi için yeni bir sistem olarak hayata geçti. Ancak bu sistem aslında yeni bir sistem değildi. Daha öncesinden de birçok özel öğretim kurumu online eğitim sistemini uyguluyordu. Özellikle dil kursları, hobi kursları ve sertifika programları gibi ders içerikleri online eğitim yolu ile öğrencilerle buluşuyordu. Ayrıca açık öğretim üniversitelerinde de bu sistem uygulanıyordu.
Bunlar gibi bazı istisnalar olsa da ülkemizde de Dünya’da da çoğunlukla yüz yüze eğitim modeli uygulanmaktaydı. Bu nedenle pandemide yeni bir altyapı oluşturularak online eğitim modeline geçilmesi için bazı çalışmalar başlatıldı. Öncelikle hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin bu yeni eğitim düzenine alışmaları gerekti. Öncesinde öğrencilerine bakarak ders anlatan öğretmenler bu dönemde objektiflere bakarak ders anlatmaya başladı. Çoğu öğretmen ilk etapta bu yeni düzene alışmakta zorlandı.
Öğrenciler için de durum farklı değildi. Öğrenciler de öğretmenleri ile yakın temasta oldukları eğitim sisteminden çok daha farklı bir sistemde eğitim almaya başladılar. Bu eğitim modeli ilk etapta öğrencileri de zorladı. Belirli bir alışma süresi geçtikten sonra tıpkı yüz yüze eğitim gibi online eğitim de insanların normali haline geldi ve herkes ihtiyaçlarını ve hayat düzenini buna göre ayarlamaya başladı.
Online eğitim için belirli ön hazırlık aşamalarının da hazırlanması gerekti. Öncelikle bu derslerin verileceği platformlar geliştirilerek öğrencilerden ve öğretmenlerden bu platformları kullanmaları istendi. Her öğrencinin bu derslere erişebilmesi için tüm kaynaklar kullanıldı. Online dersler bilgisayarlardan, tabletlerden ve telefonlardan erişilebilecek şekilde hazırlandı. Ayrıca bazı öğrencilerin daha kolay erişmesi için televizyonlarda da bu dersler yayınlandı.
Değişen eğitim sistemi ile öğrencilerin ders çalışma düzenleri de değişti. Evde derse giren öğrenciler dersten kopmamak amacı ile daha fazla çalışmak zorunda kaldılar. Öğrencilerin yaptığı canlı dersler ile eksiklerini kapatan öğrenciler evde de kendileri çalışarak eğitim yıllarını tamamladılar.
Pandeminin etkilerini yavaş yavaş yitirmeye başladığı şu günlerde online eğitim sistemi de yerini yavaş yavaş eski tip yüz yüze eğitim sistemine bırakıyor. Ancak covid-19’un getirdiği bu yeni alışkanlıkların geri kalan hayatımızın bir parçası olarak kalacağı da aşikar. Yüz yüze eğitim için çalışmalar başlasa da online eğitimden tamamen vazgeçilmiş değil. Bazı okullar hala online eğitim sistemini devam ettiriyor. Bu yeni sistem eğitim sisteminin bir parçası olarak devam edecek gibi görünüyor.
Yeni Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Yeni online eğitim sisteminin bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Öncelikle bu eğitim sisteminin en önemli avantajı mesafeleri sıfıra indirmesidir. Dünyanın her yerinden her öğretmene ve her eğitim materyaline online eğitim ile ulaşılabilir. Ayrıca esnek saatler de gün içerisindeki saatlerin daha düzgün ayarlamasına yardımcı olmaktadır. Özelikle öğrencilerin kilometrelerce ötedeki öğretmenlerden eğitim almasını mümkün kılmaktadır. Bu da birçok öğrenci için oldukça olumlu bir durumdur.
Yüz yüze eğitim sisteminde belirli kapasitedeki sınıflarda eğitim verilmektedir. Online eğitimde ise kapasite ve sınır yoktur. Aynı anda çok sayıda öğrenciye online eğitim sistemi ile eğitim verilebilir. Bu da bu sistemin en büyük avantajlarından biridir. Ayrıca bu durum pandemi döneminde salgının yayılmaması için de yardımcı olmuştur.
Online eğitimin yalnızca öğrenciler için de devletler için de avantajları vardır. Öncelikle bu eğitim sistemi daha düşük maliyetlidir. Yüz yüze eğitimde kullanılan tüm sınıf ve sınıf içi materyallere online eğitimde ihtiyaç duyulmaz. Bunun yerine iyi bir internet alt yapısı yeterli olacaktır. Ayrıca online eğitim platformlarının kurulumu ve bakımı da fazla maliyetli değildir. Geliştiriciler tarafından periyodik bakımlar yapıldığında hiçbir sorun çıkmadan bu sistem kullanılabilir.
Online eğitimde farklı coğrafyalardan farklı öğrenci çeşitleri aynı anda eğitim alabilir. Bu da çeşitlilik açısından oldukça olumlu bir durumdur. Öğrenciler birbirinden farklı sınıf arkadaşları ile aynı anda eğitim alır. Bu da kültürlerin karışımı konusunda oldukça önemlidir.
Online eğitimin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. En önemli dezavantajı öğrencilerin hepsinin kendi kendini yönetebilme disiplini olmamasından kaynaklanır. Okullarda öğretmen denetimi ile çalışan öğrenciler online eğitimde iş kendilerine kaldığında çalışmayı boşlayabilir. Online eğitimin esnek zaman avantajları disiplinsiz öğrenciler tarafından sonsuz bir özgürlük alanı olarak algılanabilir.
Uzaktan eğitim platformları her ne kadar kaliteli geliştirilse de kimi zaman yeterli olmayabilirler. Bu platformlar kimi zaman arıza verebilir. Ayrıca internetten kaynaklanan kesintilerle de sık sık karşılaşmak mümkündür. Bu gibi olumsuzluklar online eğitimin en önemli dezavantajlarındandır.
Online eğitim için hem öğretmenlerde hem de öğrencilerde bazı eğitim materyallerinin bulunması gereklidir. Bu eğitim materyalleri kimi zaman oldukça pahalı olabilir. Herkesin maddi durumu bilgisayar ya da tablet almaya yetmeyebilir. Bu konuda eşitlik sağlanması online eğitim için en önemli unsurlardan biridir.
Her eğitim tipinin dezavantajları olduğu gibi avantajları da bulunmaktadır. Online eğitimin de birçok avantajının yanında dezavantajları da bulunmaktadır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin kendilerine ait sorumluluklarını yerine getirerek bu dezavantajları en aza indirmesi gerekir.
Online Eğitim için İhtiyaçlarınız Nelerdir?
Pandemi dönemi ile hayatımıza giren bu eğitim sistemi için bazı ihtiyaçlar bulunmaktadır. Online eğitim için ilk ve en temel ihtiyaç bir çalışma masasıdır. Öğrencinin rahatlıkla çalışabileceği düzenli bir çalışma masası ders sırasında rahatlık sağlayacaktır. Masanın düzeni de öğrencinin derse odaklanabilmesi için önemli bir etkendir. Masanın boyu öğrencinin boyuna göre ayarlanmalı ve etrafındaki dikkat dağıtıcı unsurlar azaltılmalıdır.
Online eğitimin en önemli parçası internet bağlantılı bir teknoloji ürünüdür. Bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar online eğitim için kullanılabilir. Öğrencilerin bu araçlardan birini edinmesi şarttır. Online eğitim için ayrıca iyi bir internet bağlantısı da şarttır.
Masa ve bilgisayar da alındıktan sonra rahat bir eğitim süreci için ergonomik bir bilgisayar koltuğu gereklidir. Koltuğun çocuğun omurgasını desteklemesi oldukça önemlidir. Bu koltuğun boyunun da öğrenciye uygun olarak ayarlanması gerekir. Bu tarz çalışma koltuklarının hareketli olması da öğrenci için bir avantajdır.
Online eğitim için alınması gereken teknolojik ürünlerden biri de kulaklıktır. Ders dinlerken dışardan gelen seslerden etkilenmemek ve evdeki diğer aile bireylerini de etkilememek için kulaklık kullanmak gerekir. Ayrıca kulaklık kullanmak dikkatinizi de daha kolay toplamanıza yardımcı olacaktır. Kulaklık seçimi yaparken özellikle dışardan ses geçirmeyen kulaklıklardan seçmek gerekir. Ayrıca kablosuz kulaklık kullanmak hareket kabiliyetinizi de arttıracağı için daha avantajlıdır.
Online eğitim için diğer ihtiyaçlar ise yüz yüze eğitim için de gerekli olan kalem, silgi, defter, kalem açacağı ve kalem ucu gibi ihtiyaçlardır. Bu tip kırtasiye ürünleri online eğitim sürecinde de destekleyici görevi görmektedir. Bu nedenle bir kırtasiye listesi hazırlanmalı ve listedeki tüm ürünler alınmalıdır.